Arki paranee ja muuttuu toimivammaksi jo ihan pienilläkin muutoksilla ja pikkuhiljaa. Panosta siihen, että pysähdyt säännöllisesti oman elämäsi äärelle ja kuuntelet itseäsi. Pyri luomaan toimivia rutiineja ja hyviä tapoja, jotka tukevat tavoitteitasi ja auttavat sinua matkalla kohti itsellesi toivomaasi elämää. Näillä toimivan arjen vinkeillä pääset jo monta askelta lähemmäs tyytyväisempää asennetta, mukavampaa ja sujuvampaa arkea, sekä onnellisempaa elämää.
Lisää tietoa, tukea ja työkaluja selkeämpään ajanhallintaan, toimivampiin ihmissuhteisiin, tehokkaampaan ristiriitojen selvittämiseen sekä oman arjen eheyttämiseen saat Toimiva Arki® – itsensä johtamisen valmennuskokonaisuudesta, joka on taas starttaamassa syksyn saapuessa niin Turussa kuin Lohjallakin!
Lue lisää täältä: Toimiva Arki® -valmennus.
- Hae elämääsi ja mieleesi positiivisia asioita ja kiitollisuuden aiheita joka päivä. Huomioi hyvät asiat, ne arkisetkin pikku jutut, jotka jollain tavalla ilahduttavat tai sykähdyttävät sinua, ja pysähdy niiden äärelle hetkeksi nautiskelemaan. Voit myös kirjoittaa huomioimasi asiat ylös – kiitollisuuspäiväkirja on tässä hyvä apuväline. Kun kiinnitämme huomiomme elämän hyviin asioihin, suhtautumisemme elämään muuttuu myönteisemmäksi, onnellisuutemme lisääntyy ja onpa sillä positiivista vaikutusta jopa terveyteemme. Mitä hyvää tai kaunista sinä huomaat tänään?
- Hiljenny hetkeksi. Lyhyetkin hiljaisuuden hetket auttavat hellittämään alituisesta suorittamisesta ja tuovat mielelle rauhaa. Jo kolmen minuutin hiljentyminen päivässä selkeyttää ajatuksia ja kohentaa mielialaa! Muistathan välillä pysähtyä oman elämän äärelle ja tunnustella mitä sinulle kuuluu. Sulje silmäsi ja hiljenny hetkeksi vaikkapa nyt saman tien.
- Tunnista omat vahvuutesi. Omien vahvuuksien tunnistaminen ja hyödyntäminen omassa elämässäsi on askel parempaan itseesi. Mieti mitkä voisivat olla sinun erityisvahvuutesi. Millaiset ominaisuudet, luonteenpiirteet tai toimintatavat tekevät sinusta juuri sinut, auttavat arjessa ja siivittävät sinut parhaaseen mahdolliseen suoritukseen? Voit miettiä asiaa myös pohtimalla “missä minä olen hyvä?”. Mitkä asiat ovat itsellesi helppoja ja sellaisia, että toivottua tulosta syntyy ilman liiallista puskemista tai hampaat irvessä vääntämistä? Mieti myös millaisia ominaisuuksia pystyt hyödyntämään “pattitilanteissa” tai kun kaikki ei sujukaan niin kuin toivoisit? Entä mitä vahvuuksia hyödynnät suhtautumisessa itseesi? Muistathan puhua itsellesi kannustavasti ja positiivisesti! On tärkeää hyväksyä omat virheensä ja erheensä, ja olla suvaitsevainen itseään kohtaan. Itsetuntemus ja omien vahvuuksien tunnistaminen luovat hyvät edellytykset onnellisuuteen ja kehittymiseen.
- Kuuntele kehoasi. Oman hyvinvoinnin kannalta olisi hyödyllistä välillä pysähtyä hetkeksi ja kuulostella miltä kehossa tuntuu. Kiireen keskellä harvoin tulee kiinnitettyä huomiota siihen, miten keho reagoi syömäämme ruokaan, tehtyyn liikuntasuoritukseen, johonkin tunnetilaan tai stressiin. Helppo tapa virittäytyä kuuntelemaan kehoasi on käyttää avuksi hengitystä ja tuntoaistia: laita käsi rinnallesi tai vatsallesi, ja rauhoita hengityksesi. Sulje silmäsi ja pyri rentoutumaan hengitystäsi kuunnellen. Kuulostele sitten kehosi tuntemuksia – oletko rento vai jännittynyt, väsynyt, pirteä, janoinen, tai nälkäinen…? Tuntuuko jossain kohtaa kehoasi kipua tai jäykkyyttä? Mitä muita kehon tuntemuksia huomaat? Harjoittele pysähtymistä kehosi tuntemusten äärelle päivittäin.
- Käytä aikaasi hyvin. Aika on kalleinta omaisuuttasi, käytä sitä hyvin! Tuntuuko, että sinulla on haasteita ajanhallinnassa ja kiireen kesyttäminen on vaikeaa? Et ole yksin! Kiireen tuntu ja ajan riittämättömyys ovat liiankin tuttuja murheenaiheita useimmille meistä. Nykyajan paljouden ja hektisyyden keskellä on välillä vaikea keskittyä ja helposti annamme turhien asioiden viedä meiltä suhteettoman paljon huomiota, aikaa ja voimavaroja. Kuin huomaamatta ajaudumme käyttämään aikaamme epäoleellisiin asioihin, säntäilemään sinne tänne ja sammuttamaan muiden tulipaloja. Osaatko sinä tunnistaa oman arkesi aikasyöpöt sekä tehdä itsesi ja työsi kannalta viisaita valintoja ajankäyttösi suhteen?
Ajanhallinta tarkoittaa oman ajankäytön suunnittelua niin, että käyttää aikaansa itselle tai työlleen arvokkaisiin asioihin, tekee valintoja ja priorisoi, sekä kantaa vastuun omista valinnoistaan. Hyvän ajanhallinnan perustana on omien ajan käytön tapojen tunteminen, huolellinen suunnittelu, selkeät ja toimivat rutiinit, sekä monipuoliset ajanhallinnan työkalut ja menetelmät. Voit vaikka aloittaa kysymällä itseltäsi: Mitä minun pitäisi tehdä enemmän ja mitä minun pitäisi tehdä vähemmän? Vastaa rehellisesti ja itseäsi kuunnellen. Kun opit käyttämään aikaasi hyvin, aika on ystäväsi! - Ole läsnä ja keskity kuuntelemaan. ”Mitä Sinulle kuuluu?” Pysähdy, ja kuulostele ennen kuin annat automaattivastauksen “Ihan hyvää”. Kun itse esität “Mitä kuuluu?” -kysymyksen ystävällesi, tuttavallesi tai työkaverillesi, pysähdytkö oikeasti kuuntelemaan, olemaa läsnä? Me kaikki haluamme tulla kuulluiksi – kuuntele siis ja pyydä kertomaan lisää. Hyväksyvä ja kunnioittava kuunteleminen onkin yksi arvokkaimmista lahjoista, jonka voimme toiselle ihmiselle antaa.
Kuuntelemisen tärkeys korostuu erityisesti konflikti-, väittely- ja ongelmatilanteissa. Silloin on hyvä muistaa ns. 30 sekunnin sääntö – anna toiselle puoli minuuttia aikaa kertoa oma näkemyksensä ja keskity vastaanottamaan viestiä keskeyttämättä ja myös arvostelematta. Keskittymällä kuuntelemaan ilman arvostelua, annat toiselle puheenvuoron ja mahdollisuuden kertoa oma näkemyksensä. Voit samalla pyrkiä asettumaan toisen asemaan ja miettiä voitko jotenkin tulla häntä puoliväliin vastaan. Kun olet avoin, positiivinen ja ratkaisukeskeinen, on kriittinenkin palaute helpompi vastaanottaa ja käsitellä. Vältä siis syyttelyä ja syyllisen etsimistä – sen sijaan keskity ratkaisun hakemiseen.
Myös hyväksyvä, kunnioittava itsesi kuunteleminen on tärkeää. Kun kuuntelet itseäsi ja tunnustelet säännöllisesti, miten voit, osaat ottaa elämän askeleita oikeaan suuntaan ja jaksamisesi paranee, sekä loppuun palamisen riski pienenee. Läsnäolo ja kuunteleminen ovat taitoja, joita voimme kehittää. Keskittymiskykyä ja pysähtymisen taitoa lisäävät mm. mindfulness- ja hengitysharjoitukset. - Hengitä. Kaikkihan me osaamme hengittää. Totta, mutta kiinnitätkö huomiota siihen, miten hengität? Monilla meistä pinnallisesta hengittämisestä on tullut huono tapa, ja päivät täyttää kiireen tuntu ja takkuilevat ajatukset. Hengityksen rauhoittaminen on nopein tapa rauhoittaa myös mieli. Syvempi hengitys auttaa pysymään tyynenä tiukassakin paikassa. Kun hengitys rauhoittuu, mielikin rauhoittuu. Tuloksena on mm. selkeämmät päätökset, parempi läsnäolon tila, sydämen sykkeen aleneminen, verenpaineen aleneminen ja kehon rentoutuminen. Rauhallisella, luonnollisella hengityksellä saat myös lisättyä veren happipitoisuutta, rentoutettua lihaksiasi, sekä tehostettua kehon puhdistumista ja parannettua ruuansulatusta. Usein syvemmällä hengityksellä saadaan positiivisia vaikutuksia jopa ryhtiin. Tämä yksinkertainen ja helposti käytettävä hyvinvoinnin lisäämisen ja stressinhallinnan menetelmä on sinulla aina mukanasi! Käytä sitä.
Jo muutaman minuutin rauhallisella syvällä hengityksellä saat heräteltyä parasympaattista hermostoa ja aktivoitua rentouden tilan. Samalla viestit aivoillesi, että kaikki on hyvin, kaikki järjestyy. Voit kokeilla hengittää esim. näin: sisäänhengitys 4s. – tauko – uloshengitys 6s. – tauko – sisäänhengitys 4s. jne. Vielä parempia tuloksia saat, kun aikataulutat päivääsi pari-kolme 10min. mittaista rauhallisen syvän hengittelyn hetkeä. Hengitä hyvin ja voi hyvin! - Muista kehua ja kannustaa, niin itseäsi kuin muitakin. Kannustus kantaa eteenpäin, rohkaisee sekä valaa uskoa tähän päivään ja tulevaisuuteen. Kannusta ja kehu ympärillä olevia ihmisiä, niin tuttuja kuin tuntemattomiakin. Laita hyvä kiertämään! Ketä sinä voisit kehua tai kannustaa tänään?
- Tunnista omat arvosi. Tunnistatko, mitkä ovat sinun tärkeimmät arvosi? Ahkeruus, luovuus, turvallisuus, nopeus, rohkeus, rauha, raha, perhe, vapaus, rehellisyys… vai jotain ihan muuta? On hyvä pysähtyä välillä tietoisestikin miettimään mitkä asiat tekevät sinut onnellisiksi ja mitkä arvot ovat sinun elämässäsi merkityksellisiä. Mitkä asiat määrittelevät valintojasi? Teemme tuhansia päätöksiä päivittäin ja joidenkin lähteiden mukaan päivittäisiä valintatilanteita voi olla yhdellä ihmisellä jopa 35 000. Kun tunnistat omat tärkeimmät arvosi, on arjen päätösten ja valintojen tekeminen näiden pohjalta helpompaa. Anna itsellesi aikaa pohtia arvojasi ja kuunnella omaa sisintäsi, jotta omat arvosi tulevat sinulle näkyviksi ja tutuiksi. Omat arvosi tunnistamalla ja itseäsi kuuntelemalla pystyt elämään omannäköistäsi elämää ja voimaan hyvin.
- Ole ystävällinen. Ystävällisyys on monille luontaista, mutta se on myös taito, jota voi opetella. Tämä tapahtuu itsetuntemuksen ja harjoittelun kautta. Yksi suurimmista ystävällisyyden sanansaattajista on Dalai Lama, joka on mm. sanonut: “Ole ystävällinen aina kun se on mahdollista. Se on aina mahdollista.” Kyse on siis ennen muuta omasta valinnasta ja tahtotilasta. Hyvä on myös pysähtyä välillä miettimään, miten ystävällisesti muistat puhua itsellesi. Päättäisitkö olla erityisen ystävällinen tänään/ tällä viikolla, ja olethan ystävällinen ihan kaikille, mukaan lukien itsesi?
Maini Schildt
Nämä vihjeet on koottu Toimiva Arki® -valmennuksen opeista, vinkeistä ja työkaluista oman osallistumiseni pohjalta. Lue myös aikaisempi blogikirjoitus kokemuksistani Toimiva Arki valmennukseen osallistumisesta: Oivalluksia ja aikaa itselle – kokemuksia Toimiva Arki® -valmennuksesta.