Mindfulness-taidot, eli tietoisen hyväksyvän läsnäolon taidot, auttavat meitä tutustumaan omaan mieleemme ja antavat meille eväitä tietoisuuteen ja läsnäoloon arjessa. Näiden taitojen avulla meidän on helpompi selvitä elämän jatkuvissa muutoksissa ja karikoissakin. Lisäksi opimme arvostamaan sitä mitä meillä on tässä ja nyt, sekä pystymme tunnistamaan omat rajamme ja optimoimaan palautumistamme, jaksamistamme ja ajankäyttöämme. Tutkimusten mukaan mindfulnessin harjoittaminen vaikuttaa myös mielialaan ja nukkumiseen, sekä vaikuttaa myönteisesti minäkuvaan ja ihmissuhteisiin.
Lue tästä blogista vinkkejä läsnäoloon ja tietoisuuteen arjessa!
Mitä on Mindfulness?
Tietoinen läsnäolo (mindfulness) on läsnäolemista nykyhetkessä tietoisena siitä, mitä on juuri nyt. Hyväksyvän tietoisen läsnäolon tilassa havainnoimme kaikkea aivan erityisellä tavalla: tarkoituksella, nykyhetkessä ja ilman arvostelua. Annamme huomiomme sille, mitä juuri nyt koemme. Emme mieti mennyttä, emmekä suunnittele tulevaa.
Mindfulness on jatkuvaa harjoittelua, se on ulkopuolisten ja sisäisten tapahtumien (ajatukset, tunteet ja kehon aistimukset) havainnointia ja tiedostamista. Tietoisen läsnäolon harjoittaminen on kuin lihasten vahvistamista – mitä enemmän harjoittelet sitä vahvemmaksi tulet. Tietoisen läsnäolon harjoittelulla vahvistat omaa mieltäsi. Mindfulness-harjoittelu on helppo aloittaa selkeillä ohjeilla ja yksinkertaisilla harjoitteilla.
Mindfulnessin hyödyt
Tutkimusten mukaan mindfulnessilla on useita hyötyjä, jotka ilmenevät jo muutaman viikon harjoittamisen jälkeen. Säännöllisen mindfulnessin harjoittaminen voi mm.
- – lisätä tyytyväisyyttä elämään ja edesauttaa elämänhallinnan tunnetta
- – vahvistaa itsetuntemusta ja parantaa itsetuntoa
- – lisätä sisäisen tasapainon ja rauhan tunnetta
- – parantaa keskittymiskykyä ja muistin toimintaa
- – parantaa vuorovaikutustaitoja
- – lisätä stressinsietokykyä ja palautumista haastavista tilanteista
- – parantaa yleistä hyvinvointia
Kun harjoitamme hyväksyvää tietoista läsnäoloa päivittäin, ajatuksemme selkiytyvät, stressinsietokyky ja keskittyminen paranevat. Mindfulnessin säännöllinen harjoittaminen auttaa meitä myös tulemaan enemmän tietoiseksi ajattelustamme ja saa aikaan sen, että mielessämme pyörii vähemmän negatiivisia ajatuksia.
Lisähyötyjä mindfulnessin harjoittamisella on myös itsetuntemuksen lisääntymiseen, empatiakyvyn paranemiseen ja vuorovaikutustaitojen kehittymiseen. Tällä on positiivisia vaikutuksia niin suhtautumisessa itseemme kuin muihinkin.
Mindfulness-harjoitusten myötä meidän stressinsietokykymme paranee eli reagoimme vähemmän meitä stressaaviin asioihin ja palaudumme stressistä nopeammin. Säännöllinen mindfulnessin harjoittaminen lisää psyykkistä joustavuuttamme eli resilienssiämme. Opimme myös selviytymään paremmin kiireessä ja paineen alla, sekä löydämme vahvemman luottamuksen tunteen suhteessa itseemme, muihin ja elämään ylipäänsä.
Kun harjoitamme säännöllisesti mindfulnessia, meidän keskittymiskykymme paranee, ja oppimiskykymme sekä muistin käyttö tehostuu. Löydämme myös helpommin uusia, luovia ratkaisuja esille tuleviin ongelmiin ja asioihin.
Lisäksi immuunipuolustusjärjestelmämme toiminta paranee, palautumisemme tehostuu ja tunnistamme paremmin oman jaksamisemme rajat. Kun tunnistamme ja kunnioitamme oman jaksamisemme rajoja, opimme ottamaan vastuun omasta jaksamisestamme ja hyvinvoinnistamme. Tietoisen läsnäolon taitojen kautta opimme myös tunnistamaan mahdollisia uupumuksen tai ahdistuksen oireita ja selviytymään niistä.
Vinkkejä läsnäoloon ja tietoisuuteen arjessa:
- Hengitä tietoisesti. Hengitä sisään ja ulos muutaman kerran niin, että keskityt hengitykseen. Missä tunnet sisäänhengityksen parhaiten? Nenässä, keuhkoissa, palleassa? Seuraa hengitystä sisään ja ulos. Ei muuta.
- Kun puhelimesi soi pysähdy ja hengitä rauhallisesti muutaman kerran sisään ja ulos.
- Jos tunnet itsesi stressaantuneeksi, kiinnitä huomiota siihen mitä koet ja aistit. Missä stressi tuntuu? Miten se ilmenee? Tarkkaile stressiäsi arvostelematta ja huomaa, kuinka se muuttuu sydämesi syke laskee, hengityksesi tasaantuu, mielesi rauhoittuu.
- Kun lähdet töistä kotiin, tee se tietoisesti myös mielessäsi. Jätä työasiat edes hetkeksi, anna työajatusten haihtua mielestäsi. Katso ympärillesi; Miltä maailma näyttää nyt, mikä on muuttunut sitten aamun? Kiitä itseäsi siitä mitä sait aikaiseksi päivän aikana ja toisaalta ole myötätuntoinen keskeneräisten töiden suhteen.
- Jos olet liikenneruuhkassa, muista sinä et ole jumissa ruuhkan vuoksi. Sinä olet osa ruuhkaa. Hengitä ja ota hetki vastaan tilaisuutena hidastamiseen. Jos olet myöhässä, hyväksy se. Valitse, miten suhtaudut itseesi ja muihin liikenteessä. Jos valot ovat vaihtumassa punaisiksi, älä kiirehdi vaan pysähdy. Hengitä punaisten valojen ajan ja jatka vasta seuraavilla vihreillä.
Syksyllä starttaa Asahi Nordicin Mindfulness-ohjaajakoulutus Helsingissä. Kahdeksan kuukauden pituisessa monipuolisessa ja käytännönläheisessä koulutuksessa perehdytään syvällisesti tietoiseen läsnäoloon.
Katso lisätiedot koulutuksesta ja ilmoittaudu mukaan!
Vielä 30.5. asti saat hyödynnettyä EarlyBird-alennuksen ja säästät 300€ kurssin hinnasta.