Miten sinä saat lisättyä turvallisuuden tunnetta omassa elämässäsi?

Mandaram valmennus

Me kaikki suunnittelemme tulevaisuutta, ainakin silloin tällöin. Tulevaisuuden suunnittelu, tavoitteiden asetanta on tärkeää ja pitää meidät kiinni elämässä, vaikka nykytilanne tuntuisikin aika ajoin toivottomalta. Tällaista aikakautta meistä kukaan ei ole vielä kokenut. Tulevaisuus on epävarmaa ja se, jos mikä, lisää meidän turvattomuuden tunnettamme. Juuri nyt on tärkeää pitää toiveikkuutta yllä; se tuo mieleemme tyyneyttä ja vakautta.

Miten me itse pystymme luomaan turvallisuutta itsellemme? Mitä keinoja meillä on pitää toivoa yllä?

Ulkoisiin olosuhteisiin meidän vaikuttamiskeinomme ovat vähäiset. Miten me sitten pystymme vaikuttamaan sisäisiin olosuhteisiin?

Meillä on erilaisia keinoja. Kukaan ei varmasti kiellä sitä tosiasiaa, että kaikki lähtee perusasioiden kuntoon laittamisesta. Ne ovat itsestään selviä; usein kuitenkin unohtuvat: uni, liikunta, terveellinen ruokavalio. Varsinkin näinä aikoina itsensä johtamisen taidot korostuvat. Meidän on syytä kysyä itseltämme entistä useammin: mitä minä tarvitsen juuri nyt?

Olemme jokainen erilaisissa tilanteissa erilaisin voimavaroin. Se, mihin itse voimme vaikuttaa, on omasta itsestä huolen pitäminen. Jotta voit pitää huolta toisista, jotta voit antaa tukeasi läheisillesi, ystävillesi,  sinun tulee ensin pitää huolta itsestäsi. Sinä olet itsesi paras ystävä. Käytä niitä itseäsi rauhoittavia keinoja, joiden olet todennut toimivan. Äläkä aristele pyytää apua muilta.

Sisäisen turvallisuuden tunnetta lisää lukuisten tutkimustenkin mukaan kiitollisuus. Itselläni on jo vuosia ollut käytössä kiitollisuuspäiväkirja, johon kirjaan lähes joka ilta ylös asioita, joista olen päivän aikana ollut kiitollinen. Usein kiitän jo etukäteen seuraavankin päivän tapahtumista. Kiitollisuus lisää kiitollisuuden aiheita. Käytössäni on myös huolivihko. Kun ahdistus tulevasta iskee, muistan, että ai niin, nyt ei ole aika huolehtia, se on vasta klo 14 esim. ja sitten kynä sauhuaa 10min. Tulee turvallisempi olo, kun huolet on kirjattu ”ulos”.  Toimii minulle.

Oman mielen rauhoittaminen, päivittäinen hiljentyminen ei ole enää vaihtoehto eikä uskon asia. Hiljentyminen on mielellemme ja aivoillemme yhtä tärkeää kuin hampaidenpesu. Useiden tutkimusten mukaan jo 3 min meditaatiohetki päivittäin lisää meidän kokonaisvaltaista hyvinvointiamme; siis myös sisäistä turvallisuudentunnettamme.

Pidä huolta itsestäsi.

”Kun katsomme valoon, alamme nähdä  valoa.

Kun katsomme pimeään, alamme nähdä pimeää.” – Tommy Hellsten